Ráckevei Persian and Himalajan Cattery

Tips, Advice

Cica vásárlás előtt érdemes gondoskodni előre néhány dologról:


Cica WC

Első WC-nek olyan alomtálcát ajánlok, aminek nincs fedele. Ha a későbbiekben fedeles almot szeretnénk használni, érdemes először csak az alját használni, míg a cica megszokja. Később fel lehet tenni a fedelet, de előbb még csak ajtó nélkül. Majd mikor már biztonsággal használja a cica, felkerülhet az ajtó is.

Alomlapát

Ez egy speciális szerszám az alom tisztításához.

Alom

Egy-két cicánál tapasztalataim szerint a szilikonos macskaalmok a leginkább kényelmesek és praktikusak. Szilikonos almok már szinte mindenhol beszerezhetők az állatos boltoktól a drogériákon át a multikig.

Szállító doboz

A szállítódoboz nem csak vásárláskor szükséges, hogy el tudd hozni a cicádat, hanem ha állatorvoshoz vagy kiállításra is viszed, elengedhetetlen. Anyaga többnyire műanyag. Jól fertőtleníthetőnek kell lennie, biztonságos zárral legyen ellátva, és megfelelően szellőzzön.

 Kefék, fésűk

A perzsa cicát naponta fésülni kell, hogy a szöre ne csomósodjon össze. A műanyag fésűk és kefék a cica ápolására alkalmatlanok. Sztatizálják és törik a szőrt. A megfelelő ápolási eszköz: egy kis fejű, horgas fém fogakkal ellátott kefe, és egy felemás fogú fém fésű.

Játék

Rengeteg féle játék van már forgalomban. A lényeg, hogy a cica tudjon játszani,és ami nagyon fontos: tudjon a Gazdival együtt játszani is.

Mászófa, kaparófa

A cicának nagyon fontos, hogy élezhesse a körmét, illetve kaparás közben meg tudjon szabadulni a levedlett körömrétegeitől. 

Ami legalább ilyen fontos, hogy magasra mászhasson a cica, és fentről szemlélhesse a világot. Ha ezt nem teheti, depresszióssá válhat. Ezen igények kielégítésére többféle, több funkciós, búvóhellyel, kilátóval és kaparó felülettel felszerelt, nagyon praktikus és dekoratív cicabútorokat lehet kapni.

Etető, itató edények

A műanyag edények etetésre illetve itatásra nem igazán megfelelőek, pláne nem az egybe öntött dupla tálak. Nem is igazán szeretik a cicák. Leginkább jól fertőtleníthető fém, vagy kerámia/porcelán edényeket ajánlok. Víz és eledel külön edényben, mindig legyen előtte.

Eledel

A cicák etetéséről nagyon sok tévhit kering sajnos. Nézzük, hogy is kell helyesen etetni a cicánkat:

Elsősorban legfontosabb a száraz táp. A boltokban leginkább kapható, bőséges reklámokkal ellátott mindenki által ismert tápok nem alkalmasak a szobában élő cicánk megfelelő táplálására.

A cicáknak prémium minőségű, teljes értékű macskatápra van szükségük ahhoz, hogy megfelelően ki legyenek elégítve a szükségletei.

Bár nem célom a reklámozás, mégis itt szükségesnek látom, hogy megemlítsem azt a két márkát, melyek sok-sok éve rendületlenül bizonyítanak nekem és cicáimnak: az egyik a Royal Canin, másik a Hills tápok. Minden fajta cica tartásához a legideálisabbnak tartom. Ha a tenyésztő eddig mást etetett, vegyük meg az eddig megszokott eledelt, és fokozatosan keverjük hozzá a prémium tápot, fokozatosan emelve a keverési arányt.

A száraztáp és a friss víz mindig legyen a cica előtt egész nap! 

Konzervek, nedves tápok nagy része víz, a cica táplálására nem igazán alkalmasak, inkább nasinak adjuk. A mi cicáink nasinak is nyers csirke vagy marha husit kapnak ledarálva. Igen, nyersen! A cica húsevő, a megfelelő ellenőrzött helyeken kapható húsok nem fogják megbetegíteni, viszont a szervezetüknek nagyon jót tesz.

A másik fontos dolog: a cicának tejet adni nem szabad!!! Nem bírják megemészteni. Bélhurutot kaphat tőle ami nem mindig gyógyítható.

Contact us

Contact us right now!

Contacts

+36 20 203-8891

[email protected]